Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Η (μη) παραίτηση και οι κουτοπονηριές

Γράφει ο Κοσμάς Σιδηρόπουλος*
 Στην Ελλάδα κατά τα γνωστά υπάρχουν οι νόμοι και τα παράθυρά τους, αλλά και οι –κατά το δοκούν- ερμηνείες. Ουδείς μιλά γι’ αυτά όμως. Ο καθείς διαλέγει και παίρνει ό, τι τον βολεύει. Στο σήριαλ της παραίτησης –ή μη- του αντιδημάρχου οικονομικών κ. Πέππα, υπάρχει επίσης μια συναλλαγή και δυο κουτοπονηριές!
Ο νόμος (ν. 3852/10, άρθρο 59) ορίζει ότι στην αποκλειστική εξουσία του εκάστοτε δημάρχου ανήκει ο διορισμός αντιδημάρχων, για χρόνο που δεν μπορεί να υπολείπεται των 2,5 ετών. Ο δήμαρχος επίσης έχει την εξουσία της ανάκλησης ορισθέντος αντιδημάρχου. Η διαφορά είναι ότι κατά τον διορισμό δεν απαιτείται τεκμηρίωση της απόφασής του, ενώ για την ανάκλησή της ο νόμος απαιτεί την αιτιολόγησή της! Ελέω δημάρχω ο αντιδήμαρχος (επειδή έτσι γουστάρει), αλλά η ανάκληση θέλει δικαιολογία! Γι’ αυτό έγραφα σε προηγούμενο άρθρο πως έχει σημασία ο τρόπος και η διαδικασία ορισμού των νέων αντιδημάρχων. Προσθέτω τώρα, και η αιτιολόγηση της απόφασης. Αποτελεί εκδημοκρατισμό της λειτουργίας του θεσμού κι ας μην προβλέπεται από το νόμο.
Με αυτά τα δεδομένα καταλήγω στο συμπέρασμα πως όλο αυτό το σήριαλ περί παραίτησης (ή μη) και πλαστογραφίας (ή μη) αποτελεί μια συναλλαγή που συντελέστηκε κατά το χρόνο της απόφασης ορισμού του αντιδημάρχου, το περιεχόμενο της οποίας δεν γνωρίζω, αν είναι αληθές ότι ταυτόχρονα με τον ορισμό, παραδόθηκε από τον οριζόμενο και η άνευ ημερομηνίας («εν  λευκώ») παραίτησή του.
Γιατί επεδίωξε και έλαβε ο δήμαρχος την άνευ ημερομηνίας παραίτηση του ορισθέντος δημάρχου; Γιατί ψαλίδισε από μόνος του την εξουσία που ο νόμος τού παρέχει;
Γιατί υπέγραψε ο αντιδήμαρχος την εν λευκώ παραίτησή του;
Γιατί ευτελίστηκαν και οι δύο;
Και ο εξευτελισμός των θεσμών: Ο δήμαρχος, σύμφωνα με τη δική του έγγραφη δήλωση, ζήτησε και έλαβε από όλους τους αντιδημάρχους παραιτήσεις όμοια διατυπωμένες και φέρουσες πρωτότυπες υπογραφές και ανοικτή ημερομηνία, εφ’ όσον «κατά την ανέλεγκτη κρίση μου αποφάσιζα την αντικατάστασή σας».
Αυτοκρατορικό μεγαλείο, απαξία στοιχειωδών δημοκρατικών αξιών, αναμεμειγμένη με τη φτηνότερη κουτοπονηριά!
Ελεγκτέοι κατά νόμο και οι δύο, ή μάλλον όλοι: δήμαρχος και αντιδήμαρχοι.

*Ο Κοσμάς Σιδηρόπουλος, προσπαθεί να βλέπει τα πράγματα από την περιφέρεια κοινών τόπων και τύπων


2 Ιουλίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου